Faktor

Reumatoid faktor Àr namnet pÄ antikroppar som ofta finns i de leder som drabbats av reumatoid artrit.

Oftast förkortas reumatoid faktor till enbart RF.

Vad Àr reumatoid faktor?

Reumatoid faktor Àr alltsÄ antikroppar. De brukar kallas autoantikroppar dÀrför att de hör till de som attackerar de egna immunsystemet. RF Àr en immunologisk faktor som man vet har ett visst samband med RA, reumatoid artrit. Hur detta samband ser ut Àr inte helt klart.

RF Àr ett av de kriterier din lÀkare anvÀnder sig av för att kunna sÀga om du lider av reumatoid artrit. Det prov som visar om du har reumatoid faktor kallas för reumaprov.

Finns inte hos alla reumatiker

Även om reumatoid faktor ingĂ„r i listan av kriterier vid diagnos för reumatoid artrit, kan du ha sjukdomen utan att det kan visas positivt RF. Man rĂ€knar med att reumatoid faktor finns hos 85% av de som har reumatoid artrit. SĂ„, det Ă€r ett tecken bland andra som kan visa om du har RA eller inte. Du mĂ„ste ocksĂ„ kunna uppfylla en rad andra kriterier för att fĂ„ diagnosen faststĂ€lld.

Det Àr viktigt att veta att du ocksÄ kan vara RF positiv utan att ha reumatoid artrit. Faktorn finns ocksÄ hos en hel del friska personer. SÄ mÄnga som 5% av befolkningen har positiv RF. Detta gör att det egentligen bara Àr var femte person med positiv reumatoid faktor som verkligen har RA, och om du inte har svullna leder finns det ingen mening med att göra ett RF prov.

Andra sjukdomar dÄ du kan ha reumatoid faktor

Reumatoid faktor kan alltsĂ„ bidra till att visa att du har reumatoid artrit. Men ibland kan det vara andra sjukdomar som faktorn visar pĂ„. Om du till exempel har SLE kan du ocksĂ„ ha positivt RF. Även infektioner kan ge en hög reumatoid faktor. Den reumatoida faktorn sĂ€ger för övrigt ingenting om sjukdomsaktivitet sĂ„ om du en gĂ„ng haft ett positivt resultat i prover behövs inte fler prover senare. Halten sĂ€ger alltsĂ„ inget om sjukdomens framskridande.

Om du har positiv reumatoid faktor utan att ha ledgÄngsreumatism

Eftersom denna faktor kan vara med och pÄvisa reumatoid artrit blir du kanske rÀdd att du Àr pÄ vÀg att fÄ sjukdomen om ett prov visar positivt. Men, du kan kÀnna dig lugn. Det Àr bara 5% av alla friska personer med positivt RF som senare utvecklar reumatoid artrit.

Tre olika klasser

Reumatoid faktor delas in i tre olika klasser. Klasserna kallas IgM, IgA och IgG. Av dessa Àr det bara den första, IgM som kan visa eventuell reumatoid artrit. Numera tittar man ocksÄ pÄ en nyare immunologisk markör, anti-CCP, nÀr man vill faststÀlla din diagnos. Detta Àr antikroppar som anses vara mer specifika för reumatoid artrit.