Behandling

HÀr kan du lÀsa mer om reumatoid artrit behandling, alternativ och olika lÀkemedel.

Om du har drabbats av reumatoid artrit vet du sÀkert att detta Àr en kronisk sjukdom som inte kan botas med medicin.

RA, eller ledgÄngsreumatism som den kallas i vardagligt tal, kan du alltsÄ inte bli frisk ifrÄn om du en gÄng drabbats. Du mÄste helt enkelt lÀra dig att leva med reumatoid artrit för resten av livet. Men, nÀr din diagnos Àr stÀlld finns mediciner och behandlingar för att lindra symtomen och göra det sÄ lÀtt som möjligt att leva med sjukdomen.

Snabb insats för bra resultat

NÀr du fÄtt din diagnos och lÀkaren Àr sÀker pÄ att du lider av reumatoid artrit Àr det bÀttre ju snabbare behandlingen sÀtts in. För att fÄ ett sÄ bra resultat som möjligt av behandlingen pÄ lÄng sikt Àr det viktigt att du behandlas direkt. DÀrför Àr det förstÄs ocksÄ viktigt att du snabbt fÄr en diagnos.

Reumatoid artrit – behandling i tre punkter

Det behandlingen ska Ästadkomma Àr frÀmst tre saker. För det första fÄr du mediciner som ska lindra smÀrtan. Behandlingen ska ocksÄ göra att rörligheten i dina leder bibehÄlls, och för det tredje behandlar man för att stoppa den nedbrytning av dina leder som sjukdomen orsakar.

Det finns mediciner för behandling av din ledgÄngsreumatism, men en stor del av behandlingen bestÄr ocksÄ av sjukgymnastik. Att trÀna i en bassÀng med varmt vatten kan vara mycket effektivt och mÄnga blir hjÀlpta av det. Du kommer snabbt att upptÀcka att det Àr lÀttare att röra sig i vatten Àn pÄ land. Dina leder belastas inte pÄ samma sÀtt i vattnet. Dessutom gör vÀrmen i vattnet ocksÄ gott för stela och vÀrkande leder.

Mediciner av fyra slag

Det finns som sagt en del lÀkemedel att ta till för att behandla din reumatoida artrit. De lÀkemedel som Àr tillgÀngliga brukar delas upp i fyra huvudgrupper.

  • Antiinflammatoriska lĂ€kemedel.
  • Antireumatiska lĂ€kemedel .
  • Biologiska lĂ€kemedel.
  • Kortison

De antiinflammatoriska lÀkemedlen anvÀnds, som namnet anger, för att dÀmpa de inflammationer du har i din kropp nÀr du lider av reumatoid artrit. Det Àr inflammationerna som gör att lederna svullnar och kÀnns varma. VÀrken orsakas förstÄs ocksÄ av inflammation. Detta Àr en viktig lÀkemedelsgrupp i kampen mot reumatoid artrit. Eftersom det Àr inflammationerna som orsakar skador pÄ lederna Àr det frÀmsta mÄlet att dÀmpa inflammationerna sÄ mycket som möjligt.

Antireumatiska lÀkemedel hjÀlper ocksÄ till att minska inflammationen. De pÄverkar cellerna som Àr med och bidrar till din ledinflammation.

Biologiska lÀkemedel Àr ett ganska nytt inslag i mediciner mot reumatoid artrit. De kan hjÀlpa till om du inte fÄr tillrÀcklig hjÀlp av de lÀkemedel som Àr antireumatiska.

Kortison Àr ocksÄ ett lÀkemedel som anvÀnds för att försöka hÀva inflammationen. Detta lÀkemedel verkar snabbast av dem alla.

Utöver dessa lÀkemedel kan du ocksÄ fÄ smÀrtstillande medel. Det finns ocksÄ en sorts lÀkemedel som kallas cox-hÀmmare. Ibland kallas de ocksÄ NSAID. Dessa mediciner kan bÄde lindra din smÀrta och dÀmpa inflammationen.

Behandlingen individuell

Vilken behandling just du kommer att fÄ för din reumatoida artrit kan man inte sÀga i förvÀg. Klart Àr att du troligen kommer att fÄ en kombination av olika lÀkemedel för att behandla din sjukdom. Men, eftersom det finns mÄnga olika faktorer som orsakar sjukdomen mÄste behandlingen göras helt individuellt efter just dina besvÀr och förutsÀttningar.

Reumatoid artrit behandling och uppföljning (viktig)

Du kommer att följas upp av din lÀkare hela tiden sÄ att man kan se om behandlingen ger önskad effekt. DÄ ser din doktor ocksÄ snabbt om du behöver öka eller minska dosen av dina mediciner.

Det Àr dock inte bara för att se om medicinerna ger önskad effekt som du fÄr gÄ pÄ regelbundna kontroller. Vissa av medicinerna kan ocksÄ pÄverka din kropp pÄ ett negativt sÀtt. Bland annat kan ditt blod pÄverkas. Det finns ocksÄ mediciner som kan pÄverka njurarna eller andra organ. DÀrför kommer du att fÄ lÀmna bÄde blod- och urinprov, för att lÀkaren ska kunna hÄlla koll pÄ hur din kropp pÄverkas av medicinerna.