Symtom

HÀr kan du lÀsa mer om reumatoid artrit symtom.

Har du drabbats av ledgÄngsreumatism vill du troligen veta sÄ mycket som möjligt om denna sjukdom och de symtom den kan ge.

Det som vi vanligen kallar ledgÄngsreumatism heter pÄ medicinskt sprÄk reumatoid artrit.

Det brukar oftast förkortas till bara RA.

Vanligaste symtomen vid reumatoid artrit

De vanligaste symtomen du kan drabbas av Àr att dina leder svullnar och blir stela. Sjukdomen ger inflammationer i lederna som i sin tur ger svullnad och vÀrk. Det Àr frÀmst dina leder som drabbas vid denna sjukdom och det Àr troligen som en ledsjukdom du kÀnner till den.

Det Àr typiskt för reumatoid artrit att stelheten Àr vÀrst pÄ morgonen för att sedan lÀtta under dagen. De andra symtomen, som vÀrk och svullnad, blir tvÀrtom sÀmre under dagens lopp. Man kan sÀga att de försÀmras i den takt du anvÀnder lederna. RA kan dock Àven ge symtom pÄ andra organ Àn dina leder, men dessa symtom brukar dyka upp nÀr du haft sjukdomen en lÀngre tid.

De smÄ lederna drabbas först

Om du följder det vanligaste mönstret Àr det mest sannolikt att dina besvÀr börjar i de smÄ lederna. Mellanlederna pÄ fingrarna, handens knogar och de frÀmre lederna pÄ fötterna brukar vara de leder som först angrips. Kanske dina besvÀr har kommit smygande under en tid. Eller sÄ hör du till dem som blir akut sjuka och besvÀren kommer under loppet av nÄgra dagar eller veckor. Det Àr vÀldigt individuellt hur sjukdomen debuterar och du Àr inte ovanlig oavsett vilket sÀtt din sjukdom visat sig pÄ.

Trötthet kan vara ett tecken

Det kan hÀnda att din sjukdom istÀllet gör dig extremt trött och att du kÀnner dig allmÀnt sjuk utan att veta varför. Onormal trötthet Àr ett symtom som kan visa sig redan innan sjukdomen brutit ut. Men, den förekommer ocksÄ senare under sjukdomens förlopp. Du kan ocksÄ kÀnna en sjukdomskÀnsla utan att du hittar nÄgon förklaring. Detta hör till de vanligare symtomen pÄ reumatoid artrit utöver de mer kÀnda ledbesvÀren. Tröttheten kan ibland bero pÄ att du har ett lÄgt blodvÀrde, men som en del av sjukdomssymptomen kan du kÀnna dig trött utan att dina blodvÀrden Àr för lÄga.

Fler leder drabbas efter hand

NĂ€r du först fĂ„r reumatoid artrit Ă€r det som sagt oftast de smĂ„ lederna i hĂ€nder och fötter som drabbas först. Dina fingrar svullnar, vĂ€rker och Ă€r stela pĂ„ morgonen. Även de mindre lederna pĂ„ fötterna kan visa samma symtom. Kanske har du problem med att knyta handen helt. Detta Ă€r ett vanligt symptom och kallas knytdiastas.

Dina armbÄgar och knÀn hör till de leder som kan bli inflammerade i ett ganska tidigt skede av sjukdomen. Efter hand kan det spridas och alla leder kan angripas. Oavsett om det handlar om de smÄ lederna eller större sÄ brukar det drabba dubbelsidigt. FÄr du en reumatisk inflammation i ditt högra knÀ, Àr troligen Àven det vÀnstra inflammerat.

BesvÀrliga symptom

Att du kan fĂ„ inflammationer i alla leder kan bli mycket besvĂ€rligt. Även de stora lederna som till exempel höftlederna kan drabbas. Detta stĂ€ller förstĂ„s till stora problem.

Än vĂ€rre kan det bli om lederna mellan de översta nackkotorna blir inflammerade. Det kan leda till att din nacke blir instabil. Det kan medföra att nacken trycker pĂ„ nerverna. Detta Ă€r ett tillstĂ„nd som din lĂ€kare mĂ„ste bevaka. Man efterstrĂ€var att din nacke ska vara stabil och de fĂ„r absolut inte manipulera nackkotorna pĂ„ dig. Det fĂ„r man aldrig göra pĂ„ en person som har reumatoid artrit.

Symtom frÄn hjÀrta och lungor

Som tidigare nĂ€mnts Ă€r det inte alltid bara lederna som drabbas. HjĂ€rt- och lungsĂ€cken bestĂ„r av en typ av vĂ€vnad som kan angripas vid RA. Om du kĂ€nner smĂ€rta i sidan nĂ€r du andas eller rör dig kan du ha drabbats av lungsĂ€cksinflammation. Under en aktiv sjukdomsperiod Ă€r detta inte helt ovanligt. Även din hjĂ€rtsĂ€ck kan drabbas och du fĂ„r dĂ„ hjĂ€rtsĂ€cksinflammation. Ibland kan en sĂ„dan ge smĂ€rta, men de vanligaste symtomen Ă€r att du blir trött och fĂ„r hjĂ€rtklappning.

Andra reumatoid artrit symtom

Eftersom sÄ mÄnga delar av kroppen kan angripas pÄ ett eller annat sÀtt, finns det en rad olika symtom som kan dyka upp. Du kan fÄ blodbrist, anemi. Denna Àr en följd av den inflammation som hÀrjar i din kropp. Om du Àr trött och orkeslös och din hud Àr blek kan det tyda pÄ anemi.

Ett annat symtom som du kanske inte direkt kopplar till RA, Àr torra ögon. Kanske du lÀst, eller hört om torra ögon i andra sammanhang, som till exempel vid Sjögrens syndrom. Men, faktum Àr att Àven RA kan ge torra ögon. Detta orsakas av att din tÄrproduktion minskar. Har du ocksÄ torra slemhinnor i mun och nÀsa har du troligen ocksÄ drabbats av Sjögrens syndrom. MÄnga patienter med RA har det som kallas sekundÀrt Sjögrens syndrom.

LÀs vidare hÀr: Reumatoid artrit behandling.