Symtom

Här kan du läsa mer om reumatoid artrit symtom.

Har du drabbats av ledgångsreumatism vill du troligen veta så mycket som möjligt om denna sjukdom och de symtom den kan ge.

Det som vi vanligen kallar ledgångsreumatism heter på medicinskt språk reumatoid artrit.

Det brukar oftast förkortas till bara RA.

Vanligaste symtomen vid reumatoid artrit

De vanligaste symtomen du kan drabbas av är att dina leder svullnar och blir stela. Sjukdomen ger inflammationer i lederna som i sin tur ger svullnad och värk. Det är främst dina leder som drabbas vid denna sjukdom och det är troligen som en ledsjukdom du känner till den.

Det är typiskt för reumatoid artrit att stelheten är värst på morgonen för att sedan lätta under dagen. De andra symtomen, som värk och svullnad, blir tvärtom sämre under dagens lopp. Man kan säga att de försämras i den takt du använder lederna. RA kan dock även ge symtom på andra organ än dina leder, men dessa symtom brukar dyka upp när du haft sjukdomen en längre tid.

De små lederna drabbas först

Om du följder det vanligaste mönstret är det mest sannolikt att dina besvär börjar i de små lederna. Mellanlederna på fingrarna, handens knogar och de främre lederna på fötterna brukar vara de leder som först angrips. Kanske dina besvär har kommit smygande under en tid. Eller så hör du till dem som blir akut sjuka och besvären kommer under loppet av några dagar eller veckor. Det är väldigt individuellt hur sjukdomen debuterar och du är inte ovanlig oavsett vilket sätt din sjukdom visat sig på.

Trötthet kan vara ett tecken

Det kan hända att din sjukdom istället gör dig extremt trött och att du känner dig allmänt sjuk utan att veta varför. Onormal trötthet är ett symtom som kan visa sig redan innan sjukdomen brutit ut. Men, den förekommer också senare under sjukdomens förlopp. Du kan också känna en sjukdomskänsla utan att du hittar någon förklaring. Detta hör till de vanligare symtomen på reumatoid artrit utöver de mer kända ledbesvären. Tröttheten kan ibland bero på att du har ett lågt blodvärde, men som en del av sjukdomssymptomen kan du känna dig trött utan att dina blodvärden är för låga.

Fler leder drabbas efter hand

När du först får reumatoid artrit är det som sagt oftast de små lederna i händer och fötter som drabbas först. Dina fingrar svullnar, värker och är stela på morgonen. Även de mindre lederna på fötterna kan visa samma symtom. Kanske har du problem med att knyta handen helt. Detta är ett vanligt symptom och kallas knytdiastas.

Dina armbågar och knän hör till de leder som kan bli inflammerade i ett ganska tidigt skede av sjukdomen. Efter hand kan det spridas och alla leder kan angripas. Oavsett om det handlar om de små lederna eller större så brukar det drabba dubbelsidigt. Får du en reumatisk inflammation i ditt högra knä, är troligen även det vänstra inflammerat.

Besvärliga symptom

Att du kan få inflammationer i alla leder kan bli mycket besvärligt. Även de stora lederna som till exempel höftlederna kan drabbas. Detta ställer förstås till stora problem.

Än värre kan det bli om lederna mellan de översta nackkotorna blir inflammerade. Det kan leda till att din nacke blir instabil. Det kan medföra att nacken trycker på nerverna. Detta är ett tillstånd som din läkare måste bevaka. Man eftersträvar att din nacke ska vara stabil och de får absolut inte manipulera nackkotorna på dig. Det får man aldrig göra på en person som har reumatoid artrit.

Symtom från hjärta och lungor

Som tidigare nämnts är det inte alltid bara lederna som drabbas. Hjärt- och lungsäcken består av en typ av vävnad som kan angripas vid RA. Om du känner smärta i sidan när du andas eller rör dig kan du ha drabbats av lungsäcksinflammation. Under en aktiv sjukdomsperiod är detta inte helt ovanligt. Även din hjärtsäck kan drabbas och du får då hjärtsäcksinflammation. Ibland kan en sådan ge smärta, men de vanligaste symtomen är att du blir trött och får hjärtklappning.

Andra reumatoid artrit symtom

Eftersom så många delar av kroppen kan angripas på ett eller annat sätt, finns det en rad olika symtom som kan dyka upp. Du kan få blodbrist, anemi. Denna är en följd av den inflammation som härjar i din kropp. Om du är trött och orkeslös och din hud är blek kan det tyda på anemi.

Ett annat symtom som du kanske inte direkt kopplar till RA, är torra ögon. Kanske du läst, eller hört om torra ögon i andra sammanhang, som till exempel vid Sjögrens syndrom. Men, faktum är att även RA kan ge torra ögon. Detta orsakas av att din tårproduktion minskar. Har du också torra slemhinnor i mun och näsa har du troligen också drabbats av Sjögrens syndrom. Många patienter med RA har det som kallas sekundärt Sjögrens syndrom.

Läs vidare här: Reumatoid artrit behandling.